Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица се очертава да е свирепа за Барселона. Каталунците навлизат в един от най-важните си периоди за сезона без да се намират във върховата форма, която демонстрираха доскоро.

На "Камп Ноу" гостува Интер в директна битка за 2-то място в група "С" на Шампионска лига. Испанският колос има само 3 точки след първите 3 кръга, докато "нерадзурите" са с 6 пункта, благодарение на победата си над Барса преди седмица. Байерн Мюнхен има пълен актив от 9 т. и едва ли ще сбърка и при гостуването си на Виктория Пилзен.

Статистиката е изцяло в полза на Барселона, защото в ерата на ШЛ Интер има само загуби на легендарния стадион – 5 от 5 мача. Във въпросните срещи италианците имат и едва 1 отбелязан гол, при 10 допуснати. Но в Милано още си спомнят за загубата с 0:1 в 1/2-финалния реванш, която ги прати на финал след 3:1 в първия сблъсък. Впоследствие Интер, предвождан от Жозе Моуриньо, не само вдигна Ушатата, но спечели и знаменития си требъл.

После за Барса предстои още един изключително важен мач – гостуване на Реал Мадрид в едно от най-големите дербита в света на футбола. Двата колоса делят върха в Ла Лига с по 22 т. и се очертава епична битка за титлата на Испания. Каталунците със сигурност още си спомнят последния мач на "Сантяго Бернабеу" с широка усмивка – победа с 4:0, резултатът можеше и да е още по-убедителен. С разгрома хората на Шави Ернандес прекъснаха и черната си серия от 5 поредни загуби в "Ел Класико" във всички турнири. Но това не се оказа фатално за "Кралете", които впоследствие спечелиха Ла Лига и Шампионска лига. 

В последните си 10 мача в дома на Реал, обаче Барса има 6 победи и 4 загуби, а освен шумното 4:0, гостите два пъти се наложиха и с 3:0 и още един път с 4:0. В общия баланс мадридчани имат сериозно предимство, когато са домакини в първенството – 68 срещу 36 победи. Кристиано Роналдо и Лео Меси отдавна не са съперници в "Ел Класико" и сега погледите ще бъдат насочени към Карим Бензема и Роберт Левандовски. Бъдещият носител на Златната топка има 11 гола в големия мач, което го нарежда на 9-то място във вечната класация, редом до Луис Суарес. За полския стрелец това ще е първо дерби и целта му със сигурност ще е да порази "белите", с които през годините на няколко пъти се размина от трансфер.

В Англия е време за класиката от последните години, Ливърпул срещу Манчестър Сити. По всичко изглежда, че този сезон мърсисайдци са аут от борбата за титлата заради неочаквано слабия старт. "Червените" имат едва 10 т. след 8 кръга във Висшата лига, докато шампионите са с 23 пункта и изостават само с един от лидера Арсенал. През миналия сезон двете дербита завършиха при резултат 2:2, но Сити няма победа над Ливърпул в 4 поредни мача, след като загуби с 2:3 от хората на Юрген Клоп за ФА Къп и с 1:3 за Къмюнити шийлд. Последният успех на "Гражданите", обаче, е именно на "Анфийлд" – 4:1. 

Най-интересните мачове за седмицата:

Шампионска лига, групова фаза, 4-ти кръг

Днес от 19.45 часа:
Копенхаген – Манчестър Сити
Макаби Хайфа – Ювентус

От 22.00 часа:
Милан – Челси
Селтик – РБ Лайпциг
Динамо Загреб – Залцбург
Борусия Дортмунд – Севиля
ПСЖ – Бенфика
Шахтьор Донецк – Реал Мадрид

Утре от 19.45 часа:
Атлетико Мадрид – Брюж
Наполи – Аякс

От 22.00 часа:
Барселона – Интер
Байер Леверкузен – Порто
Виктория Пилзен – Байерн
Рейнджърс – Ливърпул
Спортинг Лисабон – Марсилия
Тотнъм – Айнтрахт

Лига Европа, групова фаза, 4-ти кръг

Четвъртък от 19.45 часа:
Бетис – Рома
Бодьо/Глимт – Арсенал

От 22.00 часа:
Лудогорец – ХИК Хелзинки
Манчестър Юн – Омония Никозия 

Англия, Висша лига, 11-ти кръг

Събота от 19.30 часа:
Тотнъм – Евертън

Неделя от 16.00 часа:
Астън Вила – Челси
Лийдс – Арсенал 
Манчестър Юн – Нюкасъл

От 18.30 часа: 
Ливърпул – Манчестър Сити

Испания, Ла Лига, 9-ти кръг

Събота от 22.00 часа:
Атлетик Билбао – Атлетико Мадрид

Неделя от 17.15 часа:
Реал Мадрид – Барселона

Италия, Серия "А", 10-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Торино – Ювентус

Неделя от 13.30 часа:
Интер – Салернитана

От 21.45 часа:
Верона – Милан

Понеделник от 19.30 часа:
Сампдория – Рома

Германия, Бундеслига, 10-ти кръг

Неделя от 18.30 часа:
Унион Берлин – Борусия Дортмунд

От 20.30 часа:
Байерн – Фрайбург

България, efbet Лига, отложен мач от 3-ия кръг

Утре от 17.15 часа:
Славия – Левски

България, efbet Лига, 14-ти кръг

Петък от 17.30 часа:
Локомотив София – Ботев Враца

От 19.45 часа:
Черно море – Арда

Събота от 17.00 часа:
Ботев Пловдив – Пирин

От 19.15 часа:
ЦСКА – Хебър

Неделя от 18.15 часа:
ЦСКА 1948 – Спартак Варна

От 20.30 часа:
Септември – Левски

Понеделник от 17.30 часа:
Локомотив Пловдив – Славия

От 20.00 часа:
Берое – Лудогорец  

Снимка: БГНЕС